Het Deense Tønder Festival

Het Deense Tønder Festival is een spectaculair evenement dat plaatsvindt van 23 juni tot 1 juli. Het festival omvat vele evenementen zoals concerten, optredens en tentoonstellingen. In het verleden hebben er meer dan 500 exposanten deelgenomen aan het festival met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar. Het thema van dit jaar is Denemarken – Een Cultureel Eiland van Europa.

Elk jaar wordt in Tønder, Denemarken, het jaarlijkse festival gehouden. De veertigste editie van deze viering was net aan de gang met oude en nieuwe vrienden – waaronder Keltische muziekiconen The Chieftains en Stray Birds die voor het eerst op een evenement van deze omvang te zien zijn! Dit wereldmuziek-extravaganza vindt plaats tijdens een van de laatste weekends van Europa, waar je kunt genieten van veel meer dan traditionele Deense kost; er is ook blues, jazz of cajun fiddle tunes in overvloed… zelfs wat zydeco als het goed voelt, terwijl je kijkt naar optredens van internationale artiesten op het podium elke avond tot zondagochtend lang nadat de dag is aangebroken.

Tønder Festival

Het Tønder Festival is een van Europa’s meest gewaardeerde folk en roots muziek festivals. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1975 door jonge mensen die van dit genre hielden, maar ook graag wilden dat anderen hun enthousiasme met hen deelden! Het festival groeit nog steeds – het begint kleinschalig met iets meer dan 1000 deelnemers per jaar; maar is langzaam uitgegroeid tot wat velen beschouwen als het mooiste muzikale evenement van Denemarken. Tegenwoordig komen er meer dan 30.000 bezoekers uit heel Scandinavië ̶ Ierland/Britannië (Schotland & Engeland), Amerika enz., niet alleen voor de Deense keuken of een andere attractie die hier ter plaatse wordt aangeboden.

Geweldige ambiance

Het Tønder Festival bestaat al sinds 1989 en staat bekend om zijn uitstekende organisatie. Ze zijn erin geslaagd om een sfeer te creëren die geweldige muziek combineert met vriendelijk personeel, waardoor het een van de beste festivals in Scandinavië is.

Hagge’s Musik Pub

Hagge’s Musik Pub in Tønder is al sinds 1988 een vaste waarde in de Deense muziekfestivalscene. De eerste keer dat er optredens plaatsvonden was toen bands uit heel Denemarken samenkwamen om hun favoriete klanken te vieren en nieuwe te maken op het kleine podium. Waar ongeveer veertig optredens per jaar plaatsvinden met plaats voor 90 luisteraars aan tafels of barkrukken tijdens elk concert als je je als toeschouwer helemaal wilt uitleven.

Masterclasses en workshops

Het Tønder Festival is het must-see evenement voor elke muziekliefhebber. Je kunt er niet alleen genieten van optredens, maar ook van masterclasses en workshops! Het festival vindt plaats in augustus, wat betekent dat je nog even met je vrienden kunt napraten voordat school weer begint; er zijn in totaal negen podia voor optredens – waar anders vind je zo’n uitgebreid plan? En natuurlijk heeft Carsten Panduro een grote rol gespeeld achter deze prachtige gebeurtenis door artistiek directeur te zijn tot 2014, toen hij zijn positie graag overdroeg, want nu Anni Lehmann de leiding heeft genomen, lijkt alles gewoon natuurlijker tussen hen beiden.

Muziek

Het festival is een feest voor de hele wereldmuziekgemeenschap, en het is al aan de gang sinds de veertigste verjaardag in 2014. In 2015 vieren ze veertig jaar!!! Heb je al gehoord wat er dit jaar allemaal aan zit te komen? De topartiesten van over de hele planeet zullen samenkomen om met ons feest te vieren.

Chips, Pannekoeken en Vegan hapjes

Het perfecte festivalterrein ligt op slechts een klein eindje rijden van het congrescentrum en beschikt over binnen- en buitenpodia met Cajun-eten, fish & chips of vegetarische wok voor de liefhebbers. Er zijn ook pannenkoeken om je zoetekauw tevreden te stellen! Als je op zoek bent naar ouderwetse dansmuziek, ga dan ’s avonds naar het festival, waar live bands op twee verschillende verdiepingen spelen in deze geweldige zaal die plaats biedt aan 6500 mensen. Geen enkel ander evenement komt qua grootte in de buurt.

The Chieftains

De Chieftains maken integraal deel uit van de Ierse folkmuziek en speelden een sleutelrol in de transformatie van deze muziek van iets dat alleen plaatselijk gebeurde tot het wereldberoemde genre dat we vandaag kennen. Dit blijkt uit hun deelname aan festivals zoals dat van 2014, waar ze zullen spelen naast andere grote muzikanten uit heel Europa.

Open Air

Het Tønder Open Air Festival is een festival dat al meer dan 50 jaar bestaat. Het bevindt zich achter het stadhuis en museum, waar u veel informatie kunt vinden om uw bezoek aan deze historische plek te begeleiden! Er zijn twee tenten: één met 3000 zitplaatsen binnen (perfect als al die mensen als gezin komen), en een andere met een capaciteit van 1600 personen buiten onder een tentzeil. Maar welk type u ook kiest, u mag het niet missen als u het oudste muziekevenement van Denemarken van dichtbij meemaakt op een van beide locaties… want wat rondgaat, komt hier elke zomerzonnewende weer terug, zonder mankeren!

Op dit festival kun je cd’s van de artiesten kopen, ter plekke instrumenten uitproberen en genieten van veel verschillende jamsessies. Er is ook een Irish Pub waar mensen Guinness komen drinken of een potje pool spelen voordat hun sets beginnen.

Slecht weer

Het mag dan geregend hebben op het festivalterrein, maar dat weerhield de mensen er niet van om een geweldige tijd te hebben. Het personeel van dit jaar zorgde voor iedereen met emmers vol grind om als buitenzitje te gebruiken en bracht zelfs schoppen mee voor degenen die hun schoenen nat wilden maken