Fiesta tijd in Frigiliana, Spanje

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd waarin alle mensen in Frigiliana samenkomen om hun erfgoed en cultuur te vieren. Ze komen van heinde en verre om te eten, te drinken, te dansen, te zingen, nieuwe vrienden en oude vrienden te ontmoeten – ook al is het maar voor één dag. Er zijn het hele jaar door feesten, maar dit is het grote feest.

Frigiliana is een klein Spaans dorp dat ongeveer 6 kilometer achter Nerja ligt op een hoogte van 400 meter. Het dateert uit 1767 en net als de meeste andere Moorse stadjes in Andalusië heeft het zijn jaarlijkse fiestas. Het laatste weekend van augustus is 4 dagen gevuld met festiviteiten tijdens dit festival 3 Culturas; een daarvan is een van de belangrijkste voor de lokale bevolking die graag de Arabische cultuur verkent door middel van smaakproeven op wat ze verkopen – of dat nu kruiden of sieraden zijn.

Festival 3 Culturas

Tijdens het laatste weekend van augustus is Frigiliana een bruisend mekka voor liefhebbers van cultuur en vriendelijke mensen. De straten staan vol met kraampjes die verschillende etenswaren uit de hele wereld verkopen, maar ook kunstwerken die je kunt kopen om mee naar huis te nemen of gewoon om naar te kijken terwijl je nipt van een ijskoud biertje! Er is hier zoveel te doen – het zou moeilijk zijn om niet elke dag iets interessants te zien als uw bezoek langer dan één nacht duurt – maar dit betekent niet dat er ook niet genoeg aan het toeval wordt overgelaten: sommige evenementen kunnen conflicteren met of overlappen het tijdschema van een andere stad in de buurt, wat betekent dat geen twee dagen in de buurt van La Mer ooit hetzelfde zullen aanvoelen.

De straten van Isfahan bruisen altijd van de activiteit. Van muziekconcerten tot jongleertentoonstellingen, de smalle doorgangen bieden een ervaring voor alle leeftijden en interesses! De marktkraampjes verkopen originele producten, variërend van levensmiddelen gemaakt door 3 verschillende culturen: Azeri (Perzische), Turkse & Oezbeekse keuken respectievelijk; terwijl veel bezoekers zich ertussen vullen waardoor het voelt alsof je ook deelneemt – alleen zonder dat er gekookt hoeft te worden.

Het festival van 2006 was de eerste keer in meer dan tien jaar dat er een evenement was dat vergelijkbaar was met dit. Met 20.000 jaarlijkse bezoekers en steeds meer activiteiten, concerten etc. is het duidelijk hoe succesvol dit feest is geworden voor zowel de lokale bevolking van Valletta als toeristen uit heel Europa.

Verschillende culturen die samenkomen

Het festival is ontstaan uit het idee om drie culturen met duidelijk waarneembare invloeden samen te brengen: Islam, Jodendom en Christendom. Je waant je in een andere tijd als je dit evenement bezoekt, dat er zeer goed in geslaagd is om het publiek tijdens een bezoek hier terug te voeren naar het middeleeuwse Spanje

De organisatie achter dit alles verdient lof voor haar uitstekende werk.

Als u tijdens uw vakantie in Spanje in de buurt bent van dit pittoreske dorpje met zijn witte huisjes, smalle straatjes en bergen op de achtergrond, dan is een bezoek zeker de moeite waard. Als extra bonus is het niet ver van Valencia, dus bezoek het Festival 3 Culturas.

In Juni wordt het festival Feria gehouden

De Feria in juni is niet alleen een gelegenheid om te feesten; het is ook de tijd van het jaar waarin de stieren worden losgelaten en in de smalle straten worden toegelaten. Jongeren wachten hen op elk uur van de dag op, wetende dat dit maar één ding betekent: rennen tussen hun stalen rekken met slechts enkele ogenblikken voordat ze je aanvallen! Als je geluk hebt (of misschien pech) laat je je nooit vangen door deze horens – blijf veilig door je te verstoppen achter iets stevigs zoals hekken of balkons waar anderen mij voor zijn gegaan

De inwoners brengen de zaterdagnacht door tot de vroege zondagochtend met het rennen voor de stieren, terwijl ze wanhopig proberen niet zelf doorboord te worden.

Ze zeggen dat het in Spanje de moeite waard is om vroeg op te staan als de stieren op het punt staan uit de arena te komen en de stad in te gaan voor wat frisse lucht, voordat ze worden teruggejaagd door boze plaatselijke bewoners met geslepen stokken of messen. Ik spreek geen Spaans, dus mijn vertaalster moest rennen terwijl ze een extra groot notitieblok bij zich had met al deze informatie die u zojuist heeft gelezen!

Het klinkt alsof deze dappere mannen aan weerszijden elk dier uitdagen dat uit zijn eigen territorium komt, alleen als ze wapens hebben die zelfs voor hen te groot zijn, maar wat heeft vechten voor zin? Deze gevechten schijnen nooit gewonden of doden te veroorzaken… alleen maar baldadige vernietiging zeker?!