De ultieme gids voor Festivals in Hongarije

Hongaren zijn een zeer trots volk. Ze hebben een rijke geschiedenis, een prachtige cultuur, en een verbazingwekkende natuurlijke omgeving. Wanneer ze hun erfgoed vieren met festivals, is dat de perfecte gelegenheid om het land te verkennen! Dit artikel belicht enkele van de populairste festivals in Hongarije die u dit jaar niet mag missen.

Boedapest is een stad van grote cultuur, en de festivals zijn geen uitzondering op die regel. Er is voor elk wat wils op deze festiviteiten; of je nu op zoek bent naar een dag vol actie en concerten of wilt genieten van klassieke muziek tijdens je diner terwijl je slentert langs bezienswaardigheden als het Kunstmuseumplein (Museumsquare).

Daarnaast is er altijd genoeg te doen in de stad als de zon ondergaat in wat de lokale bevolking hun “stad aan het water” noemt. Of je nu op zoek bent naar comedyclubs met de beste standup comics uit heel Europa, poëzievoordrachten met een adembenemend uitzicht over het glinsterende Balatonmeer. Zelfs als je daarvoor nat moet worden – deze stad heeft het voor je!

Sziget

Het beroemdste festival in Hongarije wordt jaarlijks gehouden op het eiland Óbudai, een klein eiland in de buurt van Boedapest. De naam van dit evenement betekent “eiland”, en de betekenis van Sziget kan ook verwijzen naar beide zijden of delen die samen iets groter geheel vormen – wat zowel naar binnen (of naar binnen) als naar buiten verwijst.

In een wereld vol conflicten is het belangrijk te onthouden dat we allemaal verschillend zijn en als gelijken moeten worden behandeld. Dit sentiment is wat het Sziget Festival drijft in zijn streven naar vrede door diversiteit. Men respecteert elke cultuur op hun gezamenlijke reis naar harmonie tussen mensen van over de hele wereld die dit festival komen bezoeken. Dat zich zowel esthetisch onderscheidt met eten uit verschillende achtergronden maar zich ook symbolisch presenteert door terugkerende aspecten zoals muziek of andere traditionele dansen die je hier ook kunt zien.

De DJ’s op het festival zullen je zeker op de been houden met hun mix van pop, klassiek en opera. Of het nu voor ontspanning of vermaak is, er is hier voor elk wat wils! De European Festival Awards hebben Sziget twee keer op rij verkozen tot een van de beste grote festivals van Europa – een bewijs hoeveel ze weten over goede muziek.

Volt Festival

Volt Festival is het op één na grootste festival in Hongarije en vindt elk jaar plaats in Sopron, net buiten Oostenrijk. De line-up voor dit evenement heeft iets dat de smaakpapillen van elke fan zal bevredigen met een aantal geweldige live muziek acts die de hele dag spelen!

De tickets zijn ook veel goedkoper dan wat je daar zou betalen, dus als je op zoek bent naar een ongelooflijke sfeer terwijl je geniet van kwaliteitsmuziek. Dan raad ik je aan om volgende zomer naar beneden te gaan – onthoud wel: deze evenementen gaan meestal niet alleen over het zien van bands op het podium (hoewel we er genoeg hebben). Maar ook over het proeven van lokale gerechten gemaakt van verse ingrediënten die ter plaatse worden geoogst.

Na een dag vol goede muziek, kun je eindelijk de slaap vatten op het festival. Je wordt omringd door weelderige groene velden die de verloren tijd inhalen en zorgen voor wat broodnodige rust na zo’n enerverende ervaring, zonder zorgen over het pendelen van morgenochtend terug naar het echte leven. Want dit is waar we nu leven; onze nieuwe realiteit: dromerige dromen op repeat totdat de zonsopgang anders beslist.

Balaton Sound

Het Balaton Sound festival heeft een geweldige locatie, op het mooiste deel van alle Hongaarse festivals. Het ligt direct aan het lichtblauwe Balatonmeer in Zamárdi-de perfecte plek voor ontspanning tijdens je zomervakantie! Het elektronische muziekaspect maakt dit evenement uniek onder de Europese festivals; de winnaars van 2012 hebben bewezen dat ze waardige mededingers zijn met hun uitmuntende kwaliteit en uitmuntendheid, ook als het gaat om entertainmentwaarde.

Het festival heeft de reputatie gekregen van “Chill & Party”. Overdag is het rustig op dit terrein en de meeste bezoekers komen bij van een avondje uit hun dak gaan. Drijvende luchtbedden en boten in het meer met enkele zwemmers, maar veel mensen vermaken zich door een tijdje bij hun eigen stoeprand te gaan liggen of zitten voordat ze weer opstaan (en iets anders gaan zoeken). Zo gaat het er meestal aan toe op een doordeweekse dag tussen 15.00 en 17.00 uur, wanneer u tussen de mensen te vinden bent die zich rond nog een picknicktafel hebben verzameld en van de schaduw profiteren.

B my Lake

Het geluid van muziek vult de lucht terwijl het water van B my Lake tegen de oevers kabbelt. Deze ontspannende plek is perfect voor iedereen die wat tijd nodig heeft om er even tussenuit te zijn, met het Sziget Festival net stroomopwaarts en nog veel meer jaarlijkse evenementen in deze prachtige regio.

De Bierkeller’s European Festival Awards was een groot succes, en mijn meer veroverde de prijs voor Beste Nieuwe Europese Festival. Deze overwinning onderstreept hoe sterk dit evenement is om zulke geweldige resultaten te kunnen behalen.

Bedepuszta Retreat

De Bedepuszta Retreat begint direct na Sziget. Voorheen heette dit festival Sziget Detox en dat onderstreept precies de kracht ervan. Een oase van rust in een hete, bruisende stad vol chaos voor degenen die wat rust willen, weg van alles tijdens hun hersteltijd na overmatig verwennerij op het grootste feest van Boedapest elk jaar! Deze serene locatie biedt precies wat je nodig hebt wanneer je lichaam rust nodig heeft. Of je ziel zichzelf zoveel mogelijk verzamelt voordat je weer terugspringt in een week vol met leuke activiteiten (zelfs als dat niet de activiteiten zijn waar ons lichaam per se zin in heeft).

Dit festival is uniek in zijn gebrek aan een vast programma. Artiesten komen en gaan, zonder vaste namen vooraf te verwachten op een bepaald moment- het is echt een geweldige sfeer die je alleen hier kunt vinden! Mensen ontspannen samen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat; sommigen spelen zelfs spelletjes of doen aan sport tijdens hun vrije tijd gedurende de dag terwijl ze genieten van eten en drinken met vrienden in de buurt,