De leukste festivalbaantjes

Ben je op zoek naar een baan deze zomer? Dan is de festivalindustrie de perfecte plek om er een te vinden. Festivals zijn erg leuk en bieden een unieke werkervaring die je nergens anders vindt. Of je nu wilt werken met eten, entertainment, of klantenservice er zal een kans voor je zijn! In dit bericht bespreken we 9 verschillende banen in de festivalindustrie en wat ze inhouden.

Een van de beste kanten van het wonen in Nederland is dat er elk weekend allerlei festivals plaatsvinden. Als je op zoek bent naar een kans om aan een van deze evenementen deel te nemen, lees dan verder want ze hebben hulp nodig! Festival werk kan tijdelijk of permanent zijn met verschuivingen beschikbaar gedurende de meeste weekenden, afhankelijk van wanneer hun volgende evenement plaatsvindt. Maar zorg ervoor dat je deze geweldige kans niet mist door nu in dienst te treden voordat iemand anders in plaats daarvan wordt ingehuurd.

Het is een mooie dag en je wilt naar buiten, maar waar? Als je antwoord ergens in de buurt van New York City is, dan hebben we goed nieuws voor je: de stad heeft deze keer een overvloed aan grote festivals! Van jazzconcerten in Central Park (ten bate van Autism Speaks) tot filmvertoningen op Governors Island het hele weekend lang: er is voor elk wat wils. Het addertje onder het gras? Tickets zijn snel uitverkocht, dus zorg ervoor dat je geen kans mist door nu tickets te bemachtigen voor ze weg zijn.

Voorbereiding van een festival

Voor sommige festivals is het hoofddoel om geld te verdienen. Dit soort evenementen kan commercieel of vrijwillig van aard zijn, waarbij vrijwilligers de meeste taken voor hun rekening nemen. Kunstfestivals zijn vaak gericht op een nichegroep die geniet van het ervaren van specifieke kunstwerken op deze locaties, terwijl ze daarnaast ook veel werkgelegenheid bieden.

Het is een zware taak om een succesvol festival neer te zetten. Je moet ervoor zorgen dat alle logistiek geregeld is, van vergunningen en toiletten tot parkeerplaatsen voor voertuigen en overnachtingsmogelijkheden voor de artiesten die op je evenement zullen optreden!

Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn gespecialiseerde werknemers opgeleid in verschillende gebieden – zoals evenementenmanager of facilitair manager – zodat zij verschillende aspecten kunnen behandelen tijdens de voorbereidingstijd voordat de bouw begint.

De programmamanagers zijn maanden bezig met de voorbereiding van het festival. Ze hebben een of meerdere artiesten geboekt, niet alleen voor het komende jaar maar ook voor de jaren daarna, waardoor het een belangrijke verantwoordelijkheid is.

Werken als horecamedewerker op een festival

Wie had gedacht dat werken op een festival zo leuk kan zijn? Ik wilde net hetzelfde zeggen, totdat jij het zei. Als mensen in zo’n opperbeste stemming zijn en staan te popelen om meer, dan is er echt geen andere plek zoals deze – waardoor deze baan niet alleen de moeite waard is, maar ook nog eens leuk.

Een bijbaantje dat iedereen zou moeten overwegen is werken op muziekfestivals. Dit soort werk kan een uitdaging zijn omdat er niet altijd werk beschikbaar is. En het het beste is om iets seizoensgebonden te vinden, maar mensen genieten zozeer van de ervaring dat ze het niet erg vinden om met minder loon genoegen te nemen om rond te komen tijdens de tragere seizoenen voor dit doel.

Veel kleinere plaatselijke bedrijven sponsoren evenementen die ook gratis toegangskaartjes bieden.

Beveiliging van een festival

Naast mensen met horeca-ervaring worden vaak beveiligers gezocht om de veiligheid van festivalgangers te garanderen. Dit is deels te wijten aan het feit dat de lokale autoriteiten eisen dat festivals een minimum aantal aanwezig hebben en dat er ongelukken kunnen gebeuren wanneer grote mensenmassa’s samenkomen zoals bij openluchtconcerten of tijdens openbare festiviteiten zoals kerstwinkelcentra waar er van alles om je heen gebeurt dat je aandacht voor slechts een seconde kan afleiden – een tunnel die de duisternis in leidt zonder dat er licht door het einde schijnt, kan er aantrekkelijk uitzien als we niet oppassen!